Czekamy na weto

Czekamy na weto - Solidarność, KRIR, OZZPiP, pszczelarze, artyści...cała Polska

PROSIMY O NAGŁOŚNIENIE SKALI POPARCIA DLA WETA dla ustawy o nasiennictwie. Nota Prasowa

Najbliższe dni to ostatni termin kiedy jeszcze można uchronić polskie rolnictwo i środowisko od nieodwracalnego skażenia przez GMO a Polaków od skrajnie negatywnych skutków dla zdrowia wynikających ze spożywania genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Apel do Prezydenta o zawetowanie ustawy o nasiennictwie wystosowały m. in.: Ogólnopolski Związek Pielęgniarek i Położnych, NSZZ "Solidarność", NSZZ ''Solidarność'' Region Śląsko-Dąbrowski, NSZZ RI "Solidarność", Krajowa Rada Izb Rolniczych, Małopolska Izba Rolnicza, Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych, Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich POLANKA, władze gmin i powiatów, wszystkie partie opozycyjne, wielu naukowców i artystów, ponad 50 tysięcy osób prywatnych. Liczne listy poparcia przychodzą z zagranicy!

Prezydent ma czas tylko do 25 grudnia.

...Przyłączając się do apelu setek organizacji i milionów zatroskanych obywateli, zwracamy się do Pana Prezydenta ponownie o skorzystanie z prawa weta i niedopuszczenie do przyjęcia ustawy o nasiennictwie w obecnym kształcie... - pisze NSZZ ''Solidarność''

...Fakt, że dotąd nie ma w Polsce zakazu upraw genetycznie zmodyfikowanych roślin jest powodem do naszego ogromnego niepokoju. Taka sytuacja przyniesie niezmiernie szkodliwe konsekwencje dla zdrowia, niezależności żywnościowej... pisze Ogólnopolski Związek Pielęgniarek i Położnych

...Ustawa zakazuje uprawy i przewiduje wysokie kary dla rolników, na których polach zostaną wykryte rośliny zawierające GMO, jednak pozwala na handel nasionami odmian modyfikowanych genetycznie. W sytuacji gdy dopuszczalny jest obrót materiałem siewnym tych odmian, nie można karać tych co uprawiają rośliny GMO...pisze KRIR, a Zarząd Małopolskiej Izby Rolniczej zwraca uwagę na niedopuszczalny proceder przenoszenia na rolników odpowiedzialności za złe ustawodawstwo. Może to w konsekwencji narazić rolników na duże problemy, a środowisko przyrodnicze na niepowetowane straty, ponieważ firmy nasienne w różny sposób, często bardzo przemyślany będą oferować nasiona roślin GMO...

...Jesteśmy głęboko przekonani, że zawetowanie tej ustawy zapobiegnie trudnym do oszacowania szkodom, które grożą polskiemu rolnictwu, a zarazem - ściśle z nim związanej - gospodarce pasiecznej, a także spowoduje, że wreszcie Polak będzie mądry ''przed szkodą'' a nie ''po szkodzie''. Przy obecnym stanie wiedzy, udokumentowanej rzetelnymi badaniami naukowymi nie ma żadnych realnych i niepodważalnych przesłanek pozwalających uznać, że GMO nie wyrządzi szkód w ekosystemie, nie tylko Polski, ale także Europy i Świata... - pisze Stowarzyszenie Pszczelarzy Zawodowych

...Liczymy, iż Pan Prezydent weźmie pod uwagę skalę społecznych protestów w tej kontrowersyjnej sprawie i zablokuje niebezpieczny proceder eksperymentowania na zdrowiu Polaków i naturalnym środowisku Polski, który może przynieść katastrofalne i niemożliwe do odwrócenia skutki... - pisze NSZZ ''Solidarność'' Region Śląsko-Dąbrowski

KONTAKT:
Jadwiga Łopata, tel.: 33 8797114, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Edyta Jaroszewska - Nowak, tel.: 609645386, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Anna Bednarek, tel.: 602713551, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Anna Szmelcer, tel.: 607295055, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Friday the 22nd.