Nie ma nic potężniejszego od idei

Wiktor Hugo powiedział ,"nie ma nic potężniejszego od idei, której czas nadszedł"....WETO dla GMO!

Rolnicy, artyści, pszczelarze, naukowcy, Matki i Babcie, związki, partie, organizacje społeczne wszyscy domagają się WETA od Prezydenta a od Rządu RP wprowadzenia autonomicznych przepisów (ustawowych), które trwale i skutecznie zabezpieczą Polskę przed uprawami roślin genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Prezydent dostaje tysiące listów z Polski i z zagranicy z apelami aby zawetował ustawę o nasiennictwie. W Warszawie i w innych miastach odbywają się protesty, koncerty i inne wydarzenia pod hasłami: 'WETO DLA GMO! TAK DLA NIEZALEŻNOŚCI ŻYWNOŚCIOWEJ! TAK DLA TRADYCYJNYCH NASION! NASZE DZIECI NIE SĄ LABORATORYJNYMI SZCZURAMI!'

W swoim liście do Prezydenta RP Koalicja POLSKA WOLNA OD GMO, porozumienie 431 osób i organizacji, tysiące zatroskanych obywateli, pisze: ''Nie zgadzamy się, podobnie jak miliony innych Polaków, ze stanowiskiem posłów i senatorów z PO i PSL, że wersja ustawy nasiennej przeforsowana przez nich, (działają w warunkach dyscypliny klubowej) będzie dobra dla Polski...zdeprecjonowana przez posłów i senatorów Pańska propozycja ustawy nie tylko nie zabezpiecza Polski przed zasiewami roślin GMO lecz stwarza realne podstawy do ich rozpowszechniania.''

''...NIE WIERZYMY zapewnieniom polityków z PO i PSL, że po zatwierdzeniu obecnego projektu ustawy wprowadzą skuteczny zakaz upraw roślin GMO. Tym bardziej, że nie dołączyli do ustawy wzoru odnośnego rozporządzenia, który mógłby być przedmiotem zatwierdzenia przez Pana jako Autora ustawy oraz Parlamentu jako gwaranta wprowadzenia zakazu. Nie chcemy aby zakaz upraw roślin transgenicznych pozostał w dyspozycji rezolutnego premiera lub kolejnego obrotowego ministra...' - mówi Paweł Połanecki, ekspert Koalicji

CAŁY LIST Koalicji: tutaj